Labels voor gevaarlijke stoffen
Door labels te plakken op gevaarlijke stoffen, laat je de eindgebruiker weten waar zij op dienen te letten. Goede voorbeelden van dit soort labels zijn VIB’s en SDS-labels. Natuurlijk is het opstellen van een MSDS ook mogelijk. Door de hulp van Lisam Nederland in te schakelen, beschik jij in een mum van tijd over werkplekinstructiekaarten voor een veilige omgang met gevaarlijke stoffen.
VIB’s en SDS vertellen wat te doen!
Een beeld zegt meer dan duizend woorden. En het scheelt tijd… Vandaar dat we symbolen gebruiken om gevaarlijke stoffen te duiden. Op Veiligheidsinformatiebladen (VIB), op etiketten en labels én werkplekinstructiekaarten (WIK’s). Maar welke symbolen moet je wanneer gebruiken? Wat moet je nog meer melden? Hoe deel je een mengsel in? Lisam Nederland weet het antwoord!
Jouw gevaarlijke stoffen voorzien van de correcte labels
Eén ding is zeker, zodra je gevaarlijke stoffen uit het CLP (Classification, Labelling & Packaging) verwerkt, dien je Veiligheidsinformatiebladen (VIB) opstellen. VIB staat ook wel bekend als:
- Material Safety Data Sheets – SDS
- Extended Safety Data Sheets – e-SDS (Gericht op blootstellingsscenario’s.)
Belangrijk om te weten, is dat het opstellen van een MSDS en bijbehorende SDS-labels wettelijk verplicht is voor jou als producent, importeur of mixer van gevaarlijke stoffen.
Wij bieden passende ondersteuning
In het softwareprogramma Lisam ExESS vind je alle informatie die je nodig hebt voor het opstellen van VIB, MSDS en het creëren van SDS-labels. Wij helpen je graag op twee manieren om de juiste labels voor gevaarlijke stoffen op te stellen en werkplekinstructiekaarten te maken.
- Lisam Nederland doet het voor je.
Wij kunnen de veiligheidsbladen voor je opstellen, in alle gewenste talen! Wil je namelijk het product in bv. Duitsland verkopen, dan moet je óók VIB’s in het Duits bijsluiten die eveneens voldoen aan de Duitse regelgeving. Dat geldt voor elk land, ook voor twaalf regio’s buiten Europa zoals USA, Zuid-Afrika en Japan.
- Je doet het zelf, Lisam Nederland biedt services aan.
Maak jij je VIB’s liever zelf? Dan leer je bij ons hoe Lisam ExESS werkt. Wij implementeren ExESS en verzorgen cursussen om te leren werken met ExESS. Aangezien wij zelf ook met deze software werken kunnen wij je altijd ondersteunen.
Wat staat er op je etiketten en labels?
Wanneer je werkplekinstructiekaarten of labels voor gevaarlijke stoffen maakt in de vorm van SDS-labels, wil je ook zelf weten wat hierop staat. Bij het opstellen van deze MSDS beschrijf je over zestien rubrieken wat de gebruiker moet weten voor zijn eigen veiligheid. Dat gaat bijvoorbeeld over:
- GHS-symbolen, zoals vlamsymbool of dode boom/dode vis-symbool
- Indeling volgens CLP (Classification Labelling en Packaging) regelgeving
- H- en P-zinnen in alle EU-talen
- Vermeld de gevaarlijke chemische stoffen
- Persoonlijke bescherming middelen
- Opslag en Transport
- ADR-classificatie en indeling voor transport
- Brandbestrijdings- en EHBO-maatregelen
Door het gebruik van universele symbolen, zijn de labels in binnen- en buitenland te begrijpen.
Zorg voor de juiste labels voor je producten
Lisam Nederland zorgt er graag samen voor dat jouw labels kloppend zijn voor de gevaarlijke stoffen waarmee je werkt. Na het opstellen van de MSDS, zorg je voor SDS-labels of werkplekinstructiekaarten waarop alle benodigde informatie en symbolen zijn weergegeven. Wil je zeker zijn dat je alles compleet en correct hebt? Neem contact met ons op via 0529 820211 en wij helpen je graag verder. Onze adviseurs in gevaarlijke stoffen weten precies wat er nodig is.